06 15 40 58 43 | ericsteegers@outlook.com

Je unieke talent is je grootste kracht

dinsdag 06 mei 2014

Ieder mens heeft een uniek talent waarmee hij of zij geboren wordt. Het is datgene waar je echt goed in bent, je passie. Het is je grootste kracht en het geeft je energie als je dit gebruikt. Je voelt het als je ermee bezig bent, de tijd staat als het ware stil en je bent een met datgene waar je mee bezig bent. Michael csikszentmihalyi, een Hongaarse psycholoog, noemt dit flow. Een toestand waarin een persoon volledig opgaat in zijn of haar bezigheden. Een voorbeeld hiervan zijn sporters en muzikanten die helemaal gericht zijn op hun activiteiten en alles om zich heen vergeten. Zo halen ze het beste in zichzelf naar boven.

Door opvoeding, maatschappelijke status, ideeën en overtuigingen gebruiken we vaak niet ons grootste talent. Heel vaak doen we wat anderen van ons verwachten of willen. Dat is jammer want dat maakt dat we niet ons volledige potentieel gebruiken. Je unieke talent gebruiken in werk of ondernemerschap of anderszins vraagt dan ook moed omdat je hoofd boven het maaiveld uitsteken soms reacties oproept. Het is echter mijn ervaring dat als je eenmaal gaat doen waar je goed in bent je meer energie hebt, vreugde, ontspanning en flow beleeft.

Je kan dan weer leven als een kind. Als kind ben je nog blanco, nieuwsgierig en kan je je een voorstelling maken van wat je graag zou willen, kinderen gebruiken ook makkelijk hun fantasie en creëren zo hun eigen wereld. Einstein zei het al: 'Imagination is more important than knowledge.' Oftewel durf ook je fantasie en verbeeldingskracht eens in te zetten.

Maar ook als volwassenen kunnen we weer op deze manier leven, werken of ondernemen. Als je terug gaat naar wat je het liefste wil en beste kan, dan wordt werken een feest en worden eigenschappen als creativiteit, inspiratie en enthousiasme aangeboord. Het is mijn ervaring dat er dan ruimte ontstaat voor allerlei nieuwe ideeën en passie. Passie om je unieke talent te benutten en in de praktijk te brengen.

Deze column is ook verschenen in de Krant voor Meppel.