06 15 40 58 43 | ericsteegers@outlook.com

Groei en beweging in de zomer

dinsdag 17 juni 2014

Op 21 juni vindt de langste dag plaats, ook wel de zonnewende genoemd. Het is het begin van de zomer en de zon wordt gevierd op haar krachtigste moment. De zon staat voor vruchtbaarheid, het is de tijd van groeien en rijpen. De kleuren van bloemen en vruchten staan hiervoor symbool. Er wordt gehoopt op een goede oogst. De zon is de brenger van licht, de drager van warmte en de energie centrale van de mens, voedsel en brandstof.

Beweging
Voor ons als mensen is die brandstof nodig om in beweging te komen. Door in beweging te blijven kunnen we ons blijven ontwikkelen en leren. Daardoor kunnen we groeien en is het mogelijk om onze talenten te benutten en onze dromen te realiseren. In de zomer zetten veel sporters hun talent in, het prestigieuze Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië is begonnen. De tennissers meten hun krachten op Wimbledon en de wielrenners rijden weer 3 weken door Frankrijk voor de Tour de France. Naast deze topsporters kunnen ook wij onze grootste talent aanwenden. We leren onszelf dan beter kennen, ontplooien ons en gaan doen waar we echt goed in zijn. Soms is dat ook ware topsport maar ook de zonnige kant van onszelf.

Comfort zone
Toch zijn we vaak ook bang om onze talenten te gebruiken en te groeien. Omdat we dan iets nieuws van onszelf laten zien, het misschien iets is wat we nog niet zo goed kennen en beheersen. Misschien zijn we bang om te falen. En vaak moeten we een stap buiten onze veilige, vertrouwde omgeving en patroon, de comfort zone, zetten. We gaan dan namelijk andere kanten van onszelf leren kennen.

Een spiritueel leraar zei ooit: 'Alles wat leeft heeft de ingeboren drang om tot bloei te komen. Het enige wat de mens ervan weerhoudt om zich te ontplooien, zijn de ideeën die hij heeft over zichzelf.'

Moed
Het vereist dus moed om dit avontuur aan te gaan. Toch kan het de moeite waard zijn eens op ontdekkingstocht te gaan je grootste kwaliteit te vinden. Het zou zomaar kunnen dat er dan magie, vreugde en avontuur ontstaat in werk en leven!

Deze column is ook verschenen in de Krant voor Meppel.