06 15 40 58 43 | ericsteegers@outlook.com

Goede sfeer en saamhorigheid kunnen succes bepalen

maandag 14 juli 2014

Weliswaar werd het Nederlands elftal net geen wereldkampioen maar er werd wel een fantastische 3e plaats behaald door een overwinning tegen Brazilië. Behalve het goede voetbal was de sfeer en saamhorigheid in het elftal volgens bondscoach Louis van Gaal en de spelers een van de bepalende factoren voor dit succes. De neuzen stonden dezelfde kant op, er was een gezamenlijk doel - namelijk wereldkampioen worden- de spelers hadden iets voor elkaar over en er werd regelmatig gelachen. Kortom, Oranje zat lekker in zijn vel en er was vertrouwen.

Gevoel
Het (goede) gevoel wordt in organisaties en voor de individuele mens steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat werknemers in organisaties een goede sfeer belangrijk vinden. Daardoor kunnen zij beter samenwerken. En dat verbetert weer de communicatie omdat de mensen meer open zijn naar elkaar. Vervolgens is er meer ruimte voor creativiteit.

Arjen Robben
Deze creativiteit maakt dat talent zich makkelijker kan ontplooien. Kijk maar eens naar Arjen Robben die optimaal gebruik gemaakt heeft van zijn creativiteit en talent. Hij was een plaag voor de verdedigers. En hij refereerde ook aan de sfeer: “het was een feest om in deze ploeg te spelen. De spirit was fantastisch.” Ook velen van de nieuwe talenten in de ploeg ontwikkelden zich geweldig op dit toernooi.

Leiderschap
Leiderschap en coaching waren op dit toernooi ook essentieel voor het succes. Louis van Gaal stuwde zijn mannen voort door zijn unieke manier van coachen, zijn slimme oplossingen en zijn manier van omgaan met de spelers. Hij stond middenin de groep en nam verantwoordelijkheid voor de resultaten. Tegelijkertijd liet hij los en was ontspannen. Ook was hij gepassioneerd. Hij vond wat hij deed echt leuk, zo omschreef hij het na het toernooi. Van Gaal benutte echt zijn talent.

Met als resultaat een maand lang feest, meeleven en euforie in Nederland. Bedankt Louis en spelers!

Deze column is ook verschenen in de Krant voor Meppel.